Trekking

Trekking

 
Za mnoge trekking jednostavno znači hodanje ili putovanje pješice, a često je i sinonim za planinarenje. Kod nas se ti izrazi koriste naizmjenično, ali u stvarnosti imaju vrlo različito podrijetlo i značenje.
 
U ovom tekstu rekonstruiramo pravo podrijetlo riječi trekking i objašnjavamo zašto zapravo ima prilično jedinstveno i specifično značenje.
 
Odakle dolazi riječ trekking ?
 
Najprije treba razjasniti da izraz trekking ne potječe, kako mnogi misle, iz engleskog, već iz afrikaansa. Jezik je to koji se govori u južnoj Africi, a nastao je u vrijeme nizozemske kolonizacije. To je germanski jezik koji potječe upravo od nizozemskog, kontaminiranog lokalnim jezicima.
 
Podrijetlo riječi nalazimo u povijesnom događaju koji se zbio u nizozemskoj južnoafričkoj koloniji. Oko 1830. godine nizozemska je kolonijalna vlast postala sve represivnija, posebno prema starosjediocima - Burima. Iscrpljeni stalnim zlostavljanjima, Buri, naziv koji na afrikaans jeziku znači zemljoradnik, odlučuju napustiti svoje gradove u potrazi za novim neistraženim područjima na kojima će se naseliti kako bi pobjegli od Nizozemaca.
 
Na ovo putovanje u afričko zaleđe odlučuje se nekoliko najhrabrijih, pravih pionira. Na putovanje kreću pješice i u zapregama s volovskom vučom. Po neistraženim i divljim područjima u potrazi za novom zemljom na kojoj će se nastaniti. Ovo veliko putovanje oni su nazvali Veliki put.
 
Njihov je put bio primjer za mnoge druge koji su odlučili pobjeći od stroge kolonijalne vlasti. Krenuli su na isto putovanje slijedeći tragove koje su ostavili kola i volovi njihovih prethodnika. Ovi putnici, koji su govorili afrikaans, sebe su nazivali trekerima.
 
Ovakva istraživačka putovanja, u svrhu otkrivanja novih zemalja, dobila su naziv trekking. To je doslovno značilo: "putovati stopama volova". Izraz je ušao i u uobičajeni žargon nizozemskih kolonijalnih službenika koji su ga potom odnijeli u domovinu, odn. u Europu, gdje također ulazi u riječnik drugih germanskih jezika 
 
Što znači riječ trekking ?
 
Jezik i značenja pojmova mijenjaju se i razvijaju zajedno s društvima, zbog čega je trekking postupno izgubio svoje izvorno značenje putovanja tragom volova poprimio je različite konotacije koje su više u skladu s današnjim vremenima.
 
Pojam trekking proširio se na mnoge druge jezike i kulture. Ovisno o sociokulturnom kontekstu u kojem je usvojen, dobio je različita značenja. Glavna razlika je ona koja se može pronaći između anglosaksonskog svijeta i europskog.
 
U mediteranskim zemljama kao što su Italija, Španjolska i Francuska, riječ trekking se koristi kao sinonim za jednodnevni izlet shvaćen kao šetnja u prirodi, moguće i u planinama.
 
Amerikanci i Britanci trekkingom nazivaju aktivnost koja znači svakodnevnu šetnju u prirodnom okruženju, s velikim utjecajem na krajolik.
 
Pojam trekking u Sjedinjenim Državama i sjevernoj Europi s druge strane, ostao je povezan s konceptom putovanja i istraživanja, otkrivanja novih teritorija, obično pješice ili biciklom.
 
Trekeri putuju i na velike udaljenosti s glavnim ciljem upoznavanja novih mjesta i kultura. Trekking nije nužno vezan uz planine. Možete napraviti odličan trekking u svakom okruženju i dijelu svijeta. Ukratko, nije toliko važno odredište ili način kretanja, ključan je duh s kojim se suočavate s trekingom. To je sporo putovanje za istraživanje i dubinsko upoznavanje okoline.
 
Posljednjih godina poprima novu nijansu, stvorenu kao protutežu masovnom turizmu. Onome koji se vodi sjajnim destinacijama, ili onome koji kad dođe na destinaciju mijenja je i prilagođava svojim ukusima i preferencijama.
 
Trekking je polagano i iskustveno putovanje do manje poznatih destinacija, koje se kreće uglavnom vlastitim nogama ili biciklom, koje poštuje posjećena mjesta i ima za cilj upoznavanje tradicije i kulture.

Questa pagina utilizza i cookie per fornire una migliore esperienza utente. Per continuare a utilizzare il sito, fai clic su "Sono d'accordo". Le impostazioni dei cookie possono essere configurate nel tuo web browser. Ulteriori informazioni potete trovare qui. Sono d'accordo