POČETNA TOČKA - DUBROVNIK

POČETNA TOČKA - DUBROVNIK

POČETNA TOČKA DUBROVNIK - 7 DANA - 6 NOĆI

DAN 1: DUBROVNIK 
Prvi dan ture započinjemo razgledom Dubrovnika. Dubrovnik je jedan od najljepših gradova Hrvatske, čija izgradnja započinje još u 7. stoljeću, no konačni izgled dobiva nakon Velikog potresa 1667. godine kada se njegova jezgra oblikuje u još uvijek gotičko-renesansnom, ali i prepoznatljivom ranom baroknom stilu, karakterističnom po spoju arhitekture i okoline. Vidjet ćete gradske zidine, crkvu sv. Vlaha, katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije, crkvu sv. Spasa, Knežev dvor i Sponzu, kolegij Isusovaca i još brojne druge znamenitosti.

DAN 2: DUBROVNIK
Slobodno vrijeme.

DAN 3:  KOTOR – BUDVA – CETINJE – PODGORICA
Iz Dubrovnika se kreće za Kotor. Kotor je sasvim sigurno, najpoznatiji crnogorski grad po pitanju kulture i kulturnih znamenitosti. U njemu su sačuvani tragovi ilirske i rimske kulture, predromanike, romanike, gotike, renesanse, baroka. Stari grad Kotor spada među mediteranske gradove s najbolje sačuvanom srednovjekovnom urbanom cjelinom od 12. do 14. stoljeća i uvršten je u listu svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a.
Budva je jedno od najstarijih naselja na Jadranu, prema povijesnim izvorima poznat prije više od dvije i po tisuće godina, kao "grad Ilirije". Nezaobilazno je mjesto prilikom posjete Rivijeri. Stari grad čini jedinstvenu arhitektonsku i urbanističku cjelinu, opasanu srednjovjekovnim bedemima, sa tvrđavom, kulama i kapijama, dok se oko njega smjestilo atraktivno turističko središte.
Podgorica je glavni i najveći grad Crne Gore, dok Cetinje ima status prijestolnice. Oba grada su nezaobilazna, jer kriju predivne ljepote arhitekture i znamenitosti.
 
DAN 4: PODGORICA - NIKŠIĆ - TREBINJE - STOLAC - MOSTAR 
Iz Podgorice se kreće prema Nikšiću, važnom industrijskom centru Crne gore u kojemu se nalazi pivovara „Trebjesa" i poznato Nikšićko pivo. Potom ćete se zaputiti prema Bosni i Hercegovini, tj. prema Trebinju. Posjetit ćete Perovića (Arslanagića) most kojeg je kao zadužbinu za svog poginulog sina u borbi sa Mlečanima, izgradio Mehmed-paša Sokolović 1574. godine, za vrijeme turske okupacije. Vidjet ćete i saborni hram Svetog Preobraženja s kraja 19. stoljeća Osaman-pašinu džamiju, Sultan Ahmedovu (Carevu) ili staru (Atik) džamiju, Brankovićevu kulu i dr. Put ćete nastaviti prema Stolcu te potom Mostaru.

DAN 5: MOSTAR - SPLIT
Mostar je smješten je na obalama rijeke Neretve i kulturno je i gospodarsko središte Hercegovine, a ujedno i najveći grad u Hercegovini. Nekad važno središte tekstilne, duhanske i prehrambene industrije te rudarstva (boksit). Poznat je stari most preko Neretve iz 16. stoljeća (dug 29,5 m; konstruirao ga turski graditelj Mimar Hajrudin 1566. godine) srušen je u studenome 1993., ponovno sagrađen 2004. godine. Nalazi se i na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a. U okolici Mostara je bogato vinogradarstvo, uzgoj duhana, voća i povrća. Iz Mostara krećete prema Splitu. Posjetit ćete nadaleko poznatu Dioklecijanovu palaču – jedan od najbolje sačuvanih spomenika rane rimske umjetnosti na svijetu. Careva je palača bila sagrađena kao spoj luksuzne vile - ljetnikovca i rimskog vojničkog logora (castruma), podijeljenoga na četiri dijela dvjema glavnim ulicama.

DAN 6: SPLIT - NEUM - DUBROVNIK
Iz Splita se preko Neuma vraćamo do Dubrovnika. Neum je jedini bosanskohercegovački izlaz na Jadransko more. Područje Neuma ustupila je 1718. godine Turcima Dubrovačka Republika.

DAN 7: DUBROVNIK
Završetak ture i povratak kući.  

 

Prijavite se na naš newsletter


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se