HRVATSKA I SLOVENIJA

HRVATSKA I SLOVENIJA
HELP ME PLAN MY TRIP
 
SLOVENIJA I HRVATSKA 12 DANA - 11 NOĆI

DAN 1: LJUBLJANA
Slobodno vrijeme.
DAN 2: LJUBLJANA - BLED - BOHINJ - LJUBLJANA
Nakon doručka, razgled grada s vodičem. Posjetit ćete stari Ljubljanski grad na uzvisini iznad sadašnjeg centra. Do njega se može žičarom i odatle se pruža predivna paorama na cijeli grad. Gradska posebnost je Tromostovlje na rijeci Ljubljanici (strogi centar). Tu je Prešernov spomenik najvećem slovenskom pjesniku Francetu Prešernu (1800-1849). Franjevačka crkva je zbog lokacije, specifične boje, arhitekture i pozicije u samom centru često spominjana kao simbol Ljubljane.  Poznata je još i Robova fontana ili Fontana tri rijeke nastala u bijelom mramoru, a rad je talijanskog kipara Francesca Robbe iz 1751. godine. 
 
Nakon toga slijedi vožnja predivnim alpskim predjelima.  U Bledu razgled jezera i slobodno vrijeme za vožnju brodićem ili posjetu obližnjem dvorcu. Po želji posjet Vintgaru uz šetnju po predivnoj prirodi u klancu rijeke Soče. Nastavak vožnje do Bohinja. Razgled jezera i  odlazak žičarom do Vogela odakle se pruža prekrasni pogled. Povratak u Ljubljanu - noćenje.

DAN 3: LJUBLJANA - POSTOJNA - PREDJAMSKI DVORAC - OPATIJA
Uživat ćete u fantastičnom podzemnom svijetu Postojnske jame stvaranom milijunima godina, u kraljevstvu stalaktita i stalagmita, u upoznavanju vrlo zanimljive životinjice, čovječje ribice koja živi u potpunom mraku. Posjet Predjamskom dvorcu te Opatiji - biseru Jadrana.

DAN 4: OPATIJA - PULA - MOTOVUN - OPATIJA
Dan ćete provesti istražujući istarski poluotok. Kreće se iz predivne Pule  gdje ćete posjetiti mnogobrojne spomenike poput amfiteatra, slavoluka Sergijevaca, Augustovog hrama, katedrale uznesenja Blažene Djevice Marije, Kaštela itd.
Zatim se putuje prema Motovunu. Pitoreskni grad ima predivnu, privilegiranu poziciju upravo na vrhu brda. Okružen je vinogradima. Regija je poznata i po tartufima, posebnom vrstom gljiva. Povratak u Opatiju, noćenje.

DAN 5: OPATIJA - PLITVICE
Nakon doručka nastavljamo putovanje prema Plitvičkim jezerima. Plitvice su jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova Hrvatske. Dočekat će vas šesnaest tirkiznih jezera s kristalno čistom vodom i preko stotinu vodopada. Ovaj nacionalni park se nalazi i na UNESCO-vom popisu zaštićene svjetske baštine. Noćenje.

DAN 6: PLITVICE - ZADAR - ŠIBENIK
Danas je vrijeme za putovanje u Dalmaciju. Kamenolik pejzaž sa predivnim, kristalno čistim morem na kojemu leže brojni otočići, pozdravlja turiste. Prva stanica je grad Zadar. Po dolasku slijedi razgled grada gdje ćete vidjeti rimski forum, romaničku crkvu sv. Donata – najvrijedniji spomenik predromaničkog graditeljstva ranog srednjeg vijeka u Hrvatskoj i simbol grada Zadra. Zbog svog osebujnog oblika ubraja se u jedan od najrjeđih spomenika u Europi. Posjetit ćete i predivnu glavnu ulicu Kalelargu, zadarsku katedralu sv. Stošije – ujedno najveću crkvu u Dalmaciji, čiji korijeni sežu u ranokršćanski period, a koja je svoj konačan oblik zadobila u romanici. Također ćete posjetiti morske orgulje – jedinstveni muzički instrument koji svira igrom valova i vjetra. Nakon Zadra putujete prema području oko Šibenika i Splita. Noćenje.

DAN 7: ŠIBENIK - TROGIR - SPLIT
Razgled starogradske jezgre (katedrala sv. Jakova, gradska vijećnica, tvrđava sv. Mihovila). Vrijeme za slobodno razgledavanje nakon čega se kreće prema Trogiru. Trogir je bio jedan od najvećih centara Dalmacije u srednjem vijeku. U njemu možete vidjeti čuvene radove majstora Radovana, staru jezgru građenu 13.-15. stoljeća unutar obrambenih zidina; katedralu s krstionicom koja je nezaobilazan dio posjeta Trogiru – spomenik gotičke i renesanse umjetnosti Jadrana; kao i kapela blaženog Ivana Trogiranina unutar katedrale, čiju unutrašnjost krase djela talijanskog kipara Andrije Alessija, Nikole Firentinca te Ivana Duknovića – poznatih hrvatskih kipara. Noćenje.

DAN 8: SPLIT
Split - drugi po redu najveći grad u Hrvatskoj, sa važnom povijesnom i kulturnom baštinom. Razgled Splita u pratnji vodiča. Posjetit ćete nadaleko poznatu Dioklecijanovu palaču – jedan od najbolje sačuvanih spomenika rane rimske umjetnosti na svijetu. Careva je palača bila sagrađena kao spoj luksuzne vile - ljetnikovca i rimskog vojničkog logora (castruma), podijeljenoga na četiri dijela dvjema glavnim ulicama. Noćenje.
DAN 9:  SPLIT - MOSTAR - POČITELJ - NEUM
Danas ćete posjetiti susjednu zemlju - Bosnu! Krećemo iz Mostara - mjesta na kojemu se susreću dvije kulture i religije. Mostar je smješten je na obalama rijeke Neretve i kulturno je i gospodarsko središte Hercegovine, a ujedno i najveći grad u Hercegovini. Nekad važno središte tekstilne, duhanske i prehrambene industrije te rudarstva (boksit). Poznat je stari most preko Neretve iz 16. stoljeća (dug 29,5 m; konstruirao ga turski graditelj Mimar Hajrudin 1566.godine) srušen je u studenome 1993., ponovno sagrađen 2004.godine. Nalazi se i na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a. U okolici Mostara je bogato vinogradarstvo, uzgoj duhana, voća i povrća. Sljedeća postaja je Počitelj, mjesto u kojemu je dugo vrijeme vladala otomanska dinastija. Nakon Počitelja dolazite u Neum.

DAN 10: NEUM - KORČULA - DUBROVNIK
Neum je jedini bosanskohercegovački izlaz na Jadransko more. Područje Neuma ustupila je 1718. godine Turcima Dubrovačka Republika. Iz Neuma krećete prema poluotoku Pelješcu, odakle ćete se ukrcati na brod za otok Korčulu. Korčula je predivno mjesto sa bedemima; za nju se također vjeruje kako je rodno mjesto poznatog moreplovca Marka Pola. Zanimljivosti: Toranj Revelin, katedrala sv. Marka, kuća Marka Pola itd.
Nakon posjete Korčuli, moguće je zaustavljanje u Stonu i stonskim zidinama. Ston je srednjovjekovni gradić čija povijest seže daleko u rano 14. stoljeće. To je gradić s najdužim kamenim zidom u Europi (5,5 km), uskih, tihih ulica, starih otmjenih kuća i tragova drevnih kultura. Njegova nekadašnja vrijednost kao grada soli potvrđuje se i danas u pogonima najstarije aktivne solane na svijetu, solane koja je ostala vrijedna tradiciji i prirodnom načinu proizvodnje soli koji se nije mijenjao još od antičkih vremena. Noćenje u Dubrovniku.

DAN 11: DUBROVNIK
Dubrovnik je jedan od najljepših gradova Hrvatske, čija izgradnja započinje još u 7. stoljeću, no konačni izgled dobiva nakon Velikog potresa 1667. godine kada se njegova jezgra oblikuje u još uvijek gotičko-renesansnom, ali i prepoznatljivom ranom baroknom stilu, karakterističnom po spoju arhitekture i okoline. Vidjet ćete gradske zidine, crkvu sv. Vlaha, katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije, crkvu sv. Spasa, Knežev dvor i Sponzu, kolegij Isusovaca i još brojne druge znamenitosti. Noćenje.

DAN 12: DUBROVNIK
 Kraj ture.

Prijavite se na naš newsletter


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se